Haastattelulla liikkeelle
Personal Trainer alkukartoitus on tapaaminen, joka käynnistää itse valmennusprosessin. Se sisältää mm. alkuhaastattelun, alkumittaukset ja arviointiharjoituksen käytännössä. Haastattelussa käydään läpi tavoitteitasi ja kartoitetaan tiettyjä tekijöitä, jotka on tärkeää huomioida tulevaa valmennusta ajatellen. Sinulle tehdään myös tavoitteen kannalta olennaiset alkumitattaukset ja testit. Alkukartoituksessa personal trainer teettää sinulle käytännössä alkuarviointiharjoituksen, jonka perusteella hän näkee lähtötilanteen fyysisen kuntosi osalta. Tämän kautta informaatio auttaa yksilöllisen harjoitussuunnitelman rakentamisessa.
Valmentajan työtä helpottaa suunnattomasti, kun hän tietää minkälainen liikunta- ja terveyshistoria sinulla on. Myös sinun elämäntilanteen kartoittaminen on ensiarvoisen tärkeää tulevaa suunnitelmaa laadittaessa. Elämäntilanteeseen liittyen mm. uni, työ, perhe, yleiset ruokailutottumukset ja harrastukset ovat tärkeää taustatietoa valmentajallesi.a
Alkuhaastattelun yksi keskeisimmistä asioista on määrittää valmennukseselle päätavoite. Tätä voidaan pilkkoa valmennuksen käynnistyttyä useampaan välitavoitteeseen. Tavoite on projektin ison kuvan päämäärä, jota kohti yhdessä valmentajan kanssa lähdetään etenemään.
Keskustelurunko:
- Yhteystiedot
- Miten ja mistä sinut tavoittaa parhaiten?
- Liikuntahistoria
- Miten olet aiemmin liikkunut, kuinka paljon ja mikä on tämän hetken subjektiivinen tunne kuntotasostasi?
- Tavoite
- Onko sinulla mietittynä mitattava ja konkreettinen tavoite, halu kuntoutua tai kehittyä omassa urheilulajissasi?
- Motivaatio
- Miksi tavoitteeseen pääsy on tärkeää, mikä sinua motivoi?
- Ajankäyttö.
- Kuinka paljon voit realistisesti viikossa liikkua?
- Haasteet
- Aikataulut, motivaatiopula, ruokailu, fyysinen rajoite tms.
- Terveydentila
- Sairaudet, lääkitykset, tuki- ja liikuntaelinongelmat
- Ruokavalio
- Millaiseksi koet tämän hetkisen ravitsemuksellisen tilanteesi? Minkälainen on ruokavalion perusta?
Mittaukset ja testit
Alkukartoituksessa tehtävien mittaukset ja testit valitaan tavoitteen perustella. Erityisesti kehonkoostumuksen muutoksiin (painonpudotus, kiinteytyminen, lihasmassa kasvu) liittyvissä tavoitteissa toimii hyvin Inbody- mittaus sekä ympärysmitat (vyötärö, lantio, reisi ja olkavarsi) joilla voidaan myös seurata edistymistä säännöllisin väliajoin. Valmennuksiin sisällytettävät testit katsotaan siis aina tarpeen ja tavoitteen mukaan. Voimatasojen kehittymisen seurantaan toimii hyvin harjoitusohjelmiin sisällytettävät “bench mark” liikkeet, joiden kautta kehitys on suoraviivaisesti mitattavissa/havaittavissa. Kestävyyskuntoa voidaan mitata joko tarkkaan hengityskaasuista saadun testiraportin perusteella tai yksinkertaisimmillaan leposykettä seuraten. Monissa tapauksissa käytönnön arviointiharjoitus sisältää myös fysioterapeuttisen lähestymisen asiakaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykykyyn liittyen
- Kehonkoostumus (Inbody, Ympärysmitat ja pihdit)
- Kestävyyskunnon kehittymisen seuraaminen (leposyke)
- Vo2 kestävyyskuntotesti hengityskaasuista mitattuna *
- Voimatasojen määrittäminen
- Liikearvointi ja fysioterapeuttinen kartoitus
Jos olet vailla osaavaa personal traineria ja haluat tietää asiasta lisää niin ole yhteydessä minuun ja sovitaan ensitapaaminen.
Terkuin,
Jenni Eskelin
- Kuntokompassi Personal Training Studio Helsinki
- Mannerheimintie 38, 00100 Helsinki
- Mannerheimintie 68, 00260 Helsinki
- jenni.eskelin@kuntokompassi.fi
- www.personaltrainingstudio.fi
- www.kuntokompassi.fi
P.S. sinua voi myös kiinnostaa Olkapääkipu: 6 Altistavaa tekijää.