Treenivälineet kotiin 6 vinkkiä

Treenivälineet, joihin kannattaa satsata kotona tapahtuvaan harjoitteluun eivät ole kovin iso investointi. Kuntosaliharjoittelu on totta kai paras ja monipuolisin tapa toteuttaa perinteistä kiinteytymistä tukevaa voimaharjoittelua. Osa kuitenkin haluaa varmasti tehdä lihaskuntoharjoitukset kotioloissa. Tai ainakin välillä tämä vaihtoehto voi olla varsin mainio ratkaisu. Se onkin erittäin hyvä vaihtoehto, erityisesti ajankäytön ja myös salimaksuista säästämisen kannalta. Jos salille raahautuminen on henkisesti kovin stressaavaa, aloita suosiolla kotona lihaskuntoharjoitukset. Nousujohteisuuden ja riittävän vaihtelevuuden takaamiseksi, jossain kohtaa kuntosalille uskaltautuminen on erittäin suositeltavaa.

Kotiharjoitukset voi tehdä tehokkaasti jo pelkällä oman kehonpainolla ja erinäisiä huonekaluja sekä kodin tasoja tai pintoja apuna käyttäen. Kehonpainoharjoittelu tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ja on parhaimmillaan erittäin monipuolista sekä haastavaa harjoittelua, mutta liikeprogressioiden oppimiseen voi mennä vuosia etenkin jos ne haluaa oppia viimeisen päälle oikein. Omalla keholla toteutettavassa harjoittelussa on myös muutamia selkeitä haasteita verratuna hyvin varusteltuun saliympäristöön.

Kotitreenin rajoittavat tekijät:

  • Harjoituspainoprogressiota on vaikea seurata ja ylipäänsä aikaansaada etenkin pidemmässä juoksussa
  • Harjoitusärsyke ja vaste painottuu enemmän kestovoimaan (lihas- ja voimakestävyys 12-20 toistoalueella)
  • Tämä ei ole yksipuolisesti käytettynä kiinteytymisen kannalta paras vaihtoehto
  • Yläselän vetävät liikkeet vaativat harjoitusvälineistöä

Tavoitteellisempaan ja selkeästi kehonmuokkaamiseen tähtäävään harjoitteluun suosittelen hankkimaan ainakin muutamia kotiharjoitusvälineitä, joilla treeneihin saa astetta enemmän monipuolisuutta, haastetta ja ennen kaikkea riittävästi mekaanista kuormaa.

Rahallisena satsauksena erinäinen määrä kotiharjoitusvälineitä tulee aivan varmasti edullisemmaksi kuin vuosien salimaksuihin sijoitetut rahat.

Kannattaa muutenkin hyödyntää kirpputoreja ja netin kautta löytyviä osta – ja myy sivustoja kuten www.tori.fi tai www.huuto.net. Myös facebookista löytyy lukematon määrä erilaisia ostetaan/vaihdetaan/myydän -sivuja, joista varmasti löytää edullisesti toimivia kotiharjoitusvälineitä

Jos kukkaro sallii ja haluaa uuden karheita välineitä niin googlaamalla löytyy tosi monia palveluntarjoajia, joilta voit tilata kotiharjoitusvälineitä myös suoraan verkosta. Tästä pääset gymstickin sivulle, josta näet kaikki heidän tuotteitaan tarjoavat jälleenmyyjät.

Esittelen seuraavassa muutamia hyviä kotiharjoitusvälinevaihtoehtoja, joita käytän omissa aika ajoin omilla asiakkaillani ja myöskin Elämäsi kuntoon verkkovalmennuksen kotitreeneissä.

TREENIVÄLINEET 1: Kahvakuulat

Treenivälineet joihin jokaisen tulisi satsata voi laskea yhden käden sormin. Kahvakuula on yksi näistä. Se on eräs monipuolisimmista kotitreenivälineistä mitä itse tiedä. Niillä pystyy tekemään lukemattoman määrän sekä lihaskuntoa että aerobista hapenottokykyä kehittäviä harjoituksia. Erityisesti kahvakuulaharjoittelun perusliikkeissä korostuu koko kehon huomioiminen liikettä tehdessä, jolloin harjoitukset ovatkin lähes aina hyvin kokonaisvaltaisia. Esimerkkeinä suosituista koko kehoa kuormittavista kahvakuulaliikkeistä voin mainita etuheilautukset, turkkilaisen ylösnousun sekä tempauksen. Kahvakuulaa voidaan käyttää myös eristävimpiin liikkeisiin erityisesti kehonmuokkaus tavoitteissa kuten pystypunnerruksiin, hauiskääntöihin tai 1 jalan maastavetoihin ja askelkyykkyihin.

treenivälineet

TREENIVÄLINEET 2: Säädettävä käsipainosetti:

Erittäin hyvä hankinta on myös käsipainosetti, johon pystyy säätämään vastuksia liikkeestä riippuen. Itselläni on käytössä käsipainot, johon pystyy säätämään vastukset 2-15kg asti per käsipaino. Tämä mahdollistaa raskaatkin ylä- ja alavartaloliikkeet kotiharjoitusohjelmassa. Treenivälineet joita käytetään peruskuntosalilla on siis tässäkin tapauksessa mahdollista hankkia kotiin.

treenivälineet

TREENIVÄLINEET 3: TRX- vetoremmit

Monilta kuntosaleiltakin löytyy nykyään tällainen vetoremmiväline, joka ovat aivan loistava hankinta kotitreeneihin. Erityisesti erilaisiin yläselän soutuliikkeisiin remmeistä on ollut itsellenikin valtavasti apua. Remmien kanssa voi tehdä myös erittäin tehokkaita keskivartaloharjoituksia, punnerrusliikkeitä sekä jalkaliikkeitä niin pystyasennossa kuin lattiatasossa. Vetoremmien kanssa voi tehdä niin voimaa, liikkuvuutta kuin kehonhallintaa lisääviä harjoituksia. Vahva suositus tälle treenivälineelle!

treenivälineet

TREENIVÄLINEET 4: Vetokumi (t)

Viimeisten parin vuoden aikana vetokumien suosio on kasvanut lähes ilmiömäiseksi niin kuntosali- kuin kotiharjoitusrintamalla. Vetokumien avulla pystyy keventämään omaa kehonpainoaan liikkeissä, joita ei omin voimin saisi vielä muuten suoritettua. Esmierkkeinä tällaisiin liikkeisiin voidaan mainita esimerkiksi leuanvedot ja “miesten punnerrukset”. Vetokumien vastusta taas hyödyntäen  pystyy niillä tekemään lukemattoman määrän tehokkaita keskivartaloharjoituksia sekä ylä-ja alavartalon lihaksia kuormittavia liikkeitä. Harjoituksesta riippuen tarvitset joko kevennystä tai vastusta, joten vetokumi toimii kumpaankin käyttöön loistavasti.

treenivälineet

TREENIVÄLINEET 5: Foam rulla

Jos minun pitäisi valita yksi rulla kotikäyttöön, hankkisin ehdottomasti tällaisen pitkän pilates- rullan. Sitä pystyy käyttämään sekä hierontarullana että monipuolisena kehonhallintaa ja keskivartalon tukilihaksia vahvistavana välineenä lukemattomissa harjoituksissa. Pilates- rullalla hierontarullaukset ovat kovempiin pötköihin verrattuna huomattavasti lempeämpiä, mutta jos haluaa pureutua napakammin esimerkiksi takapuolen lihaksiin, voi apuna käyttää esimerkiksi keittiöstä löytyvää kaulinta tai työmaalta tutumpaa viemäriputkea

treenivälineet

TREENIVÄLINEET 6: Jumppapallo

Jumppapallo saattaakin kuulua jo monen kotivälinerepertuaariin entuudestaan. Välineenä pallo on aivan loistava ja mahdollistaa hyvin monipuolisten harjoitusten tekemisen, mutta miinuspuolena voidaan mainita sen tilaa vievä haaste. Pallo vie yllättävän paljon säilytystilaa, joten en lähtisi sitä ensimmäisenä harjoitusvälineenä nyt hankkimaan. Kannattaakin satsata mieluummin välineisiin, joita on vaivaton säilyttää ja kuljettaa vaikkapa ulkotreeneihin tai mökkireissulle mukaan.

Lihaskuntoharjoittelusta on hyvä tehdä mielekästä ja tuloksia aikaansaavaa. Onneksi tapoja on monia ja uskonkin sinun löytävän lempitapasi toteuttaa tätä erityisen tärkeää fyysisen kunnon osa-aluetta. Treenivälineet kotiin hankittuna voi kenties olla pelastuksesi.

-Jenni

Leave a Comment